Transport
skrevet af Mikkel Bremer d. 04-10-2005Transport
Der er mange måder man kan transporterer sig rundt på i Nicaragua. Nogle af dem er helt almindelige metoder som vi kender fra Danmark, andre er en smule usædvanlige.
Men de fleste af dem har dog det tilfældes at de får en frem til det sted man vil hen. Dette kan så være på en mere eller mindre behagelig måde.
Nedenfor vil jeg beskrive et par af de muligheder man har her i Nicaragua.
Leje af bil
I Nicaragua er der gode muligheder for at leje bil. Der er alle de store udlejnings bureauer, og det er forholdsvis billigt. Man skal dog være opmærksom på at forsikringsbetingelserne er lidt anderledes end andre steder i verdenen.
Det kan være lidt af en prøvelse af kører rundt i Managua, men når man kommer ud af hovedstaden er det helt fint. Til tider er der faktisk også ret gode veje. Man skal dog være meget opmærksom på de ret store fartbump der pludselig dukker op på vejen, men de gør deres job, man skal næsten stoppe helt op for at kommer over dem.
En af de helt store fordele ved at leje bil er at man kan komme vidt omkring også selvom det er en lille hvid sag.
En taxi
En anden god mulighed til at komme rundt på, især i byerne, er ved at tage en taxi. Der findes massere af taxier i de fleste byer, og de er forholdsvis billige, i Managua er prisen dog lidt højere. De fleste taxier har 4 døre, dog er det sjældent at mere end 2-3 af dem kan åbne.
Taxierne fungerer faktisk som minibusser, ofte stopper de med én, for at tage andre passagerer med, i de mindre byer kan dette betyde en mindre omvej da de gerne tager folk op der skal sættes af i hver sin ende af byen.
Taxichaufførerne kører som de gør i resten af verden, og opfører sig lige sådan. Selvom de fleste er søde, er der dog et par stykker der prøver at snyde.
En bus
Der findes primært to slags busser i Nicaragua. De gamle skolebusser fra USA, som fungerer som almindelige rute-busser med en tidsplan. Og så minibusserne der kører når de er fyldt op. Generelt er minibusserne hurtigere og mere komfortable, og hvis man er så heldig at få forsædet er det et af de bedste transportmidler i landet.
Det er meget billigt at køre med bus, og man kan til tider få minibusserne til at kører direkte til et bestemt sted i byen.
Der har på det sidste være nogle problemer med at buschaufførerne har strejket. Dette problem er dog forhåbentlig løst nu. Men husk at tjek hvis du skal noget vigtigt.
En panga
Så er vi kommet ud på floden. Pangaen findes i mange forskellige størrelser, helt nede fra en 8 personers op til de helt store kollektive pangaer, hvor der kan være 40-50 personer. Det er det foretrukne transportmiddel på floderne. De fleste af pangaerne er med tag og nogle af de store er endda med sider, men forvent dog alligevel at blive en smule, eller nogen gange meget våd. Det gode ved pangaerne er at du næsten altid tager den rigtige, da der ikke er så mange veje den kan sejle.
En båd
Et andet udmærket transportmiddel er båden. Disse findes i mange størrelser og udformninger. Man skal enten håbe på tørvejr eller bare være ligeglad, da de fleste er uden tag. Fordelene ved båden er at de kan komme op af nogle af de små floder hvor pangaerne ikke sejler.
Et fly
Der er de internationale fly og så er der de lokale. De lokale servicerer primært et par byer på østkysten og en enkel by i det sydlige Nicaragua. Det er meget små fly, med 1 eller 2 motorer. I de mindste fly kan der sidde 12 mand lige bag de to piloter. Da man sidder lige bag piloterne har man hele tiden mulighed for at følge med i hvad der sker og sidder man forest kan man se hele instrumentbrættet. Flyene kan være meget urolige i luften, men det er først når man kommer til landingsbanen at man bliver nervøs. Landingsbanen er en jordvej, og flyveren bumper en del når den lander der. Alt i alt en hurtig og relativ billig måde, at komme rundt på.
En hest
Et meget brugt transportmiddel her ude i regnskoven, hvor vejene ikke altid er til at regne med og floderne kun kan krydses med bil få måneder af året, er hesten eller muldyret. Desværre har vi endnu ikke prøvet denne rejsemetode, men det kommer nok en dag. Umiddelbart ser de meget tynde heste ud til at kunne bære rundt på folk og diverse oppakning, og hvad historierne fortæller er det kun få gange at hestene falder.
Andre former
Dette var bare et lille udpluk af de transportmidler der er i Nicaragua. Der findes mange andre. F.eks: lastbiler, hestevogne, ombygget ladbiler, færger osv. Men vi håber at den lille udredning har givet et indblik i de vigtigste former.