Dagbog
DANIDA
d.27 November 2005
Da vi ankom til vores hjem efter vores sidste ferie, ankom vi til et lidt kedeligt syn. Vi vidste godt at det havde regnet meget, men vi havde ikke lige tænkt over hvordan det ville påvirker vores hus. Det fandt vi dog hurtigt ud af, for ligeså snart vi åbnede døren blev vi mødt med en stank af mug. Og luften inde i rummet var tæt og fugtig. Der lå vand på køleskabet, og alt tøj virkede lidt små fugtigt. Der hang mug forskellige steder i værelset og alt tøjet var begyndt at mugne.

De næste 5 dage blev regnen ved næsten uafbrudt. Og da vi ikke kunne vaske vores mugne tøj blev lugten også hængende. I denne periode rendte vi begge to også ind i noget sygdom, regnen og muggen havde nok fået taget på os. Alt dette betød at vi rent psykisk også gik lidt ned. Alt var håbløst og vi gik rundt og var små deprimeret.

Rent arbejdsmæssigt har det været en noget speciel måned her på projektet. Hele måneden er gået med at forberedelser til besøget af DANIDA’s bestyrelse. Og især de sidste 4-5 dage har alt været meget hektisk. Det er jo en stor ting når sådanne en bestyrelse kommer på besøg, med helikopter og hele muligvidden. Alt skulle være helt perfekt. Ambassaden var på besøg for at inspicerer de steder vi havde fundet frem til som bestyrelsen skulle besøge. Og projektets ledere og medarbejder blev presset hårdt fra ambassaden. Det var et stort projekt der både involverede ambassaden, projektet og bønderne ude i samfundet.

Bestyrelsen skulle først besøge en kontrolpost til nationalparken og derefter skulle de besøge en finca (gård). I starten af måneden og i sidste måned havde vi været ude og se på et par fincaer man kunne bruge til besøget. Valget faldt på et lille kollektivt bestående af brødre. En rigtig hyggelig finca, som har rigtig god styr på produktions apparatet og som har alle de aspekter som projektet arbejder med: patio (køkken/frugt have), kakao produktion, banan produktion, kvinder der producerer diverse ting. Det var enormt spænende at følge hvordan fincaen gjorde sig klar til besøget. Det blev bygget et stort halvtag hvor der kunne sidde 100 mennesker plus bestyrelsen, der blev bygget en rigtig flot bro og en trappe så bestyrelsen kunne gå tørskoet. Der blev lavet en helikopter landingsplads, og der blev lavet en flot sti igennem kakaoplantagen. På hele ejendommen blev der ryddet op og gjort i stand.

Jo nærmere vi kom på dagen jo mere stresset blev folk, så det var en tiltrængt pause der kom onsdag aften, for da skulle vi alle sammen til juleafslutning. Med gavebytning, go’ mad, en enkelt øl (da chefen ikke kikkede), dans og sang. En rigtig hyggelig dag.

Fredag aften ville bestyrelsen så komme og overnatte og dagen efter skulle de så ud og se de forskellige ting. Der var mange ting der skulle ordnes til allersidst, vi var b.la. med ude og lave en helikopter landingsplads, som Mikkel pludselig fik ansvaret for var i orden, da han ikke kunne holde munden lukket om hvordan den skulle laves (så vi havde lidt ekstra krydsede fingre for at helikopteren ikke skulle styrte i landingen:-)).

Da den store dag så endelig kom, skulle vi afsted kl. 5.00 om morgenen, det viste sig dog af vi først kom med den overfyldte lastbil kl.7.00. 45 min kørsel og så ellers ud på en længere gå tur, og mens vi kunne hører helikopteren over os, gik vi og fik store vabler i vores nyindkøbte gummistøvler.
Der var omkring 100 bønder ude ved fincaen. Mændene gav de sidste gode råd til dem der skulle tale mens at kvinderne lagde deres varer frem på det til dagen lavede langbord og lavede mad. Endelig kom helikopteren og kvinderne gik op for at modtage den. Bestyrelsen blev modtaget med kys, kram og blomster, i det hele taget en yderst varm velkomst som flere af dem senere selv nævnte. Besøget gik rigtig godt, og vi fik lejlighed til at snakke en masse med de forskellige bestyrelsesmedlemmer og ambassadøren. Efter det 3 timer lange besøg, var der en stemning af lettelse, alle var glade og trætte men humøret var højt under oprydningen og hjemturen.

Så efter en noget dårlig start på måneden, fik vi en rigtig god afslutning. Det er rigtig dejligt at kunne tage på ferie med højt humør og optimisme. Så i morgen er det af sted til Costa Rica. :-)


Billeder