Dagbog
Regnskovs tur
d.21 September 2005
Søndag d. 18 var vi på en tur sammen med en af teknikerne der arbejder på projektet. Kl. 8 om morgen blev vi hentet og kørt i bil længer ind i landet ned til et nyt sted på floden, hvor vi ville blive samlet op af en båd. På turen i bilen gik der ikke lang tid før landskabet ændret sig, indtil da havde vi kun set den lille noget snavset by. Men for hver meter vi kørte, blev der længer mellem husene mere grønt, mere enkelt meget mere primitivt. Ingen af husene havde vinduer eller døre, nogen huse var i to etager, med åben front så det mest af alt minder om dukkehus, hvor man kan se far stå og barbere sig, mor der var i gang med at lave mad i køkkenet, og børnene der løb op og ned af den udvendige trappe, for at komme ind til alle rummene.

På vejen kunne vi se hvordan bønderne udnyttet jorden, hvor den primær produktion er kvæg, og derfor bliver store dele at skoven brændt ned, så at køerne kan græsse. Dette for kommer både langs vejene inden i landet, men det er også det billede der primært tegner sig langs floden. Vi så også en stor olieplantage, engang en af de største i Nicaragua, som tidligere var et velfungerede kooperativ, men nu var forladt af det private firma som tidligere havde købt og overtaget plantagen. Så da vi så den store plantage var det med stor skuffelse at se at det hele var ved at forfalde. Men vi har lige fået fortalt at kooperativet er kommet tilbage i år og er i gang med at genopbygge plantagen.

Det er vildt spænde at få lov til at få et indblik, i alle de projekter man prøver at få op at stå herude, og man for en hel anden forståelse af tingene, når man har muligheden, for at se det hele med egne øjne.

Bilturen stoppet ved et meget lille hus, hvor gården til hønsene syntes større end huset. Med det samme bilen stoppet kom to drenge løbene imod os. De sagde ikke så meget men kigget meget intenst på os. Drengene var tydelige flod børn, de havde afklippet halvmudret bukser på og ellers bar overkrop og føder. De er meget mørke fordi de konstant er ved floden. De fulgte os ned til floden, hvor vi skulle vente på vores båd, børnene løb straks ud i vandet hvor de sad på træ stolper og holdt øje med de både der nu måtte komme forbi.

Båd turen gik først ned af den store flod, det er en dejlig måde at opleve tingene på, med en frisk brise i håret og solen der farver ens hud (til tider måske en lidt forkert farve). Ved den store flod så vi bland andet en lille krokodille og lidt senere halen af en meget større en (mindst 3-4 meter :-)). Derudover så vi massere af skildpadder, forskellige fugle, hejre, isfugle, skarver, slangehalsfugle og højt oppe i træerne, der hang ud over floden, kunne man skimte nogle store leguaner. Et godt stykke nede af floden drejede vi op af en lille biflod der førte os ind i reservatet. Nu var vi virkelig kommet i regnskoven. Træerne lukkede sig over os og vi kunne se massere små fisk i det klare vand, lydene blev mere intense og kom tættere på, og pludselig var der en stor flok edderkopaber over os. Vi så spor af store krokodiller og tapirer. Lidt oppe af floden blev det meget lavvandet så vi kunne ikke komme videre. Efter at have strakt benene, og den lille båd-dreng havde pjasket rundt i det klare vand, var det tid til at tage ned af floden igen. Visse steder flød vi bare uden motoren tændt, og nød de mange grene fyldt med epifytter, der hang ud over floden og den meget specielle larm, som selvom den er høj virker dejlig beroligende.

På vejen hjem sluttede vi af med at spise på en udendørsrestaurant i El Castillo, hvorfra vi kunne se kæmpe fisk springe ude i floden. Desværre var borgen lukket, så den må vi se en anden dag.

Billeder